• Witamy w Delikatesach Lafuente

Delikatesy Lafuente

Hiszpańskie wędliny

Kiedy jesteś w Hiszpanii, musisz spróbować tamtejszych wyrobów mięsnych. To bardzo rozbudowana kategoria produktów, wśród których królują kiełbasy, szynki i długodojrzewające hiszpańskie wędliny. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjne tapas czy inne dania kuchni śródziemnomorskiej.

Jak żadne inne na świecie smakują wybornie i uchodzą za jedne z bardziej luksusowych rarytasów. Są pozyskiwane z hodowanych przede wszystkim na Półwyspie Iberyjskim świń rasy Cerdo Iberico. Na smak wpływa właśnie sposób chowania zwierząt, ich żywienie i wypasanie. To bardzo złożone, owiane tajemnicą procedury, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sekret doskonałych hiszpańskich wędlin tkwi bowiem w tradycyjnych recepturach, które są nie do podrobienia.

Dlatego, jeśli marzy Ci się prawdziwa uczta smaków, odwiedź nasz sklep. W delikatesach Lafuente znajdziesz m.in. prawdziwą Jamón Ibérico, którą kroimy na Twoich oczach, kiełbasę fuet, spetec i secallona czy szynkę Serrano. Gotowy na kulinarną podróż do gorącej Españi? Ruszamy!

Hiszpańska szynka dojrzewająca

Numerem jeden w hiszpańskiej kuchni i naszym asortymencie jest szynka dojrzewająca. To produkt uchodzący za luksusowy, którego smak poznało już wielu Europejczyków. Również w polskich przepisach chętnie uwzględnia się ten przysmak, który pozyskiwany jest ze świń karmionych paszą organiczną. Co wpływa na imponujący smak tej wędliny? Swobodnie wypasane zwierzęta, wyselekcjonowane, bogato sypane przyprawy oraz wielomiesięczne dojrzewanie w specjalnych pomieszczeniach gwarantują wyjątkowy ciemnoczerwony kolor i nieporównywalny z niczym innym smak.

Hiszpańska szynka wolno dojrzewająca to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakuje pokrojona w bardzo cieniutkie plastry, za pomocą ostrego noża. Tylko poporcjowana wędlina prosto z przyrządzonej w całości nogi ma szansę zdobyć uznanie wymagających koneserów. W naszym sklepie plasterki oddzielimy na Twoich oczach i starannie zapakujemy.

Kiełbasa Fuet, Spetec, Secallona i Sobrasada

Ten kataloński wyrób ma już wierne grono swoich fanów na całym świecie. Wielbiciele doskonale przyprawionego mięsa wieprzowego docenią jej niezwykłe walory smakowe. Na szczególną uwagę zasługuje warstwa białej pleśni, która jest charakterystyczna dla kiełbasy Fuet. Stanowi niezbędny element każdego tradycyjnego tapas i najlepiej smakuje w towarzystwie wina.

Szynka Jamón Ibérico

To zdecydowanie najpopularniejsza szynka, jaką oferuje nasz sklep. Jamón Ibérico to wielki przysmak na południu Europy, gdzie jest produkowany z mięsa świń z wolnego wybiegu. Filozofia chowu zwierząt, ich karmienia oraz wypasania przyczynia się do powstawania niemal brązowej szynki poprzetykanej nitkami tłuszczu. Hiszpańska szynka Jamón suszy się w surowym górskim klimacie, w jaskiniach. Leżakująca przez kilka miesięcy uwalnia wszystkie swoje walory smakowe i kusi niepowtarzalnym smakiem. Zanim zostanie podana na stół, poddawana jest kolejnym etapom dojrzewania, w tym starzeniu w piwnicy, czyli envejecimiento en bodega.

Szynka Serrano

Charakterystyczna dla hiszpańskiej szynki Serrano jest jej skomplikowana i czasochłonna produkcja oraz właściwe porcjowanie i serwowanie. Cieniutkie plasterki odkrawane bardzo ostrym nożem z kawałka dorodnej nogi to przede wszystkim tradycyjny rytuał. Taki kawał mięsa prezentuje się spektakularnie i stanowi jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów w naszym asortymencie. Hiszpańska szynka Serrano to nie tylko wyjątkowy smak i imponująca prezencja, ale też cenne właściwości odżywcze. Wędlina jest bogata w witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk czy żelazo.